Wie wij zijn

Onze kernwaardenDe Gouden Klupcirkel

Wij werken vanuit onze kernwaarden Gelijkwaardigheid, Betrokkenheid en Verbinding. Alles wat we doen, is afgeleid van de Gouden Klupcirkel, waarin we beschrijven wat we doen, maar vooral waarom.

Waaromu
Hoe?u
Watu

Iedereen mag meedoen

Erbij horen is het allerbelangrijkst voor ieder mens. Voor sommige mensen is dat helemaal niet vanzelfsprekend. Daarom willen wij bij De Klup Twente ervoor zorgen dat iedereen mee mag doen. Dat iedereen zich welkom voelt. Bij De Klup Twente mag je zijn wie je bent en dit ook laten zien.

Wij denken in mogelijkheden

Wij denken in wat wél kan. Niet alleen bij onze deelnemers, maar in alles wat we doen. We zorgen ervoor dat iedereen dat kan doen wat zijn of haar passie is. Daardoor zijn de juiste mensen op de juiste plek en is iedereen volop gemotiveerd. Door vanuit je gevoel te werken en open te staan voor iedereen, hoort iedereen erbij.

We zijn een fijne plek om dingen te doen en om onszelf te zijn

We organiseren betekenisvolle activiteiten en zorgen voor een fijne plek om tijd door te brengen. Dit geldt voor zowel de deelnemers als de vrijwilligers. Alles doen we samen; voor elkaar en met elkaar. We denken niet alleen over wat wij doen, maar ook over het waarom. Zo gebruiken we positieve gezondheid om zowel deelnemers als vrijwilligers zich beter te laten voelen. We leren onze deelnemers beter mee te kunnen draaien in de hectische maatschappij. Een goede sfeer staat bij ons op nummer één.

ToekomstplannenWaar gaan we naartoe?

In de loop van 2023 hebben we met medewerkers, vrijwilligers, leden van de Raad van Toezicht en leden van het bestuur van Stichting de Vrienden van de Klup Twente gebrainstormd en gespard over wie wij zijn, waarom wij de dingen doen die wij doen en onze ambities voor de toekomst.

Met elkaar hebben wij drie ontwikkellijnen geformuleerd:

  • de mens centraal
  • ontwikkeling en innovatie
  • bekendheid en bewustwording

Door de komende jaren de focus te leggen op deze lijnen, willen wij een bijdrage leveren aan onze ambitie: In 2029 moeten alle kwetsbare groepen in ons werkgebied mee kunnen doen.

In ons meerjarenbeleidsplan staan deze ontwikkellijnen uitgewerkt.

Digitale redzaamheid@Facehoes

Waaromu
Watu
Nuu

Online bankieren, MijnOverheid, de website van de gemeente, digitaal de belastingverklaring indienen. Allemaal zaken waar je als volwassene, als oudere, mee te maken krijgt. Snapchat, TikTok, Instagram, BeReal, YouTube. Allemaal apps waar je als jongere bijna niet meer zonder kunt. Wat hebben deze twee zinnen gemeen? Ze zijn onderdeel van de dagelijkse werkelijkheid. Zonder deze toepassingen kun je bijna niet meer mee in de huidige maatschappij. Maar tegelijk schuilt er een gevaar in. Ouderen die niet mee kunnen met de digitalisering, kunnen basale zaken waar de genoemde websites in voorzien, niet meer doen. Dat geeft hen niet alleen een achterstand op anderen, maar maakt hen ook kwetsbaar voor oplichters. Voor de jongeren geldt hetzelfde. Een groot deel van het sociale leven vindt, of we het nu leuk vinden of niet, online plaats. Jongeren staan daardoor ook open aan online pestgedrag, oplichters of nog erger. Zeker jongeren met een beperking zijn extra kwetsbaar.

Daarom bouwt De Klup Twente @facehoes. Een plek waar mensen de schitterende mogelijkheden van het internet leren gebruiken en zich tegelijk leren wapenen tegen de gevaren. We gaan onze bijna 50 jaar oude ontmoetingsruimte transformeren naar @facehoes, een plek waar fysieke ontmoetingen en de digitale wereld hand in hand gaan. De huiselijke gezelligheid en de prettige, veilige omgeving voor al onze deelnemers en vrijwilligers blijft. Daarnaast gaan we de ruimte gebruiken voor educatieve programma’s rondom digitalisering om de volgende doelstellingen te realiseren:

– Het vergroten en ondersteunen van de zelfredzaamheid, in de zin van je eigen dingen kunnen regelen via het internet.

– Het vergroten van de mogelijkheden om je heen. Het internet is een onuitputtelijke bron van vragen en informatie en door deze te gebruiken wordt men minder afhankelijk van anderen.

– Het vergroten van het eigen sociale netwerk als middel tegen vereenzaming door het digitaal ontmoeten van anderen.

– Mensen zich leren wapenen tegen gevaren als online pesten, oplichting, fraude en andere manieren van misbruik van kwetsbare groepen.

De noodzaak van @facehoes is groter dan ooit. Het huidige aantal deelnemers van De Klup Twente die hier actief gebruik van kunnen maken, ligt nu al boven de 1.000. @facehoes is daarnaast relevant voor ouderen, scholen, sportverenigingen, instellingen etc. @facehoes werkt écht aan digitale inclusie. Komende jaren staan in het teken van het regelen van financiering, uitwerken van de plannen en de realisatie van @facehoes.

GeschiedenisWaar komt de Klup vandaan?

In 1970 richtte Meester Siebelink De Klup Twente op. Hij zag dat er te weinig activiteiten waren voor mensen met een beperking en hij wilde daar iets aan doen. Al snel kreeg De Klup een eigen accommodatie: het Meester Siebelinkhuis in Almelo. Hier werden, en worden nog steeds, tientallen activiteiten georganiseerd. Het begon met dans, toneel en muziekactiviteiten, maar inmiddels is dit uitgebreid. Nieuwe doelgroepen en nieuwe activiteiten zorgden ervoor dat inmiddels meer dan 1.000 mensen deelnemen bij De Klup.

In het begin van het nieuwe millennium werden ook naschoolse activiteiten toegevoegd aan De Klup voor kinderen die niet op hun plek zijn bij de reguliere BSO. In 2013 werd het FUN-IE-FIT geopend, ons sport- en gamecentrum dat uniek is in Europa. Inmiddels biedt De Klup ook dagstructurering met als doel de talenten van mensen te ontdekken en ontwikkelen. Sinds 2018 is ook Mantelzorg Almelo onderdeel van De Klup. Hiermee is De Klup nu dé plek waar alle kwetsbare groepen in de regio hun plek kunnen vinden.