Voor kinderen met autisme en hun brussen
Kinderen met autisme zijn erg verschillend van hun broers en zussen zonder autisme. Binnen dit project willen we wederzijds begrip creëren. We willen de kinderen laten zien dat ze verschillend zijn, omdat hun hersenen anders werken.
Vaak denken brussen dat hun broer of zus niet met hen wil spelen, geen contact met hen maakt of boos wordt op hen, omdat deze de brusse niet leuk vindt. Door de kinderen te laten zien dat het verschil in de hersenen zit, willen wij hen handvatten geven om elkaar beter te begrijpen. Door het verschil te laten zien kun je bouwen naar een verbinding.
Daarnaast willen wij de kinderen leren om samen te spelen. Samen spelen bestaat uit verschillende dingen: zelf spelen zonder je met de ander te bemoeien, spelen met de ander zonder te helpen of juist wel te helpen, spelen tegen elkaar (winnen/verliezen) en samen te werken. Wij zetten trajecten op in het Fun-IE-Fit game-,sport- en gezondheidscentrum in Almelo op. In deze trajecten begeleiden wij de kinderen bij het oefenen van deze verschillende vormen van samen spelen. Uiteindelijk willen we bereiken dat kinderen met autisme en hun brussen elkaar begrijpen en samen kunnen spelen zonder dat er (onnodig) ruzie ontstaat. Wij willen beiden de handvatten geven om het leuker met elkaar te hebben. Deze handvatten kunnen kinderen met autisme straks ook inzetten in hun interacties met andere kinderen. Ook brussen zullen beter in staat zijn om hun broertjes of zusjes met autisme hierbij te helpen.
Ook voor de ouders worden bijeenkomsten georganiseerd gedurende het traject zodat ouders ook de ‘taal’ leren spreken die hun kinderen spreken. Daarnaast zullen wij de bijeenkomst gebruiken om ouders de tools te geven om hun kinderen verder te begeleiden nadat een traject is afgerond.
In totaal voeren wij 6 trajecten uit. Het eerste traject start op 8 mei. In de zomervakantie en de kerstvakantie voeren wij bewust geen trajecten uit, omdat dit erg spannende tijden zijn. Binnen elk traject kunnen 4 kinderen met autisme en hun broer/zus mee doen. Leeftijdsgroep voor dit project is 7-12 jaar. Heeft u vragen dan kunt u contact met ons opnemen via ellen@deklup.nl of 06-12960389
Dit project voeren wij samen met Mantelzorg Almelo uit.
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het NSGK , het VSBfonds en het Roggekamp Peitsch Fonds .