Worteltjes te lijf met kapmessen
Je bordje(s) volscheppen met vis, vlees en groenten, loempiaatjes, vlammetjes en al die andere ter plekke vers bereide gerechten in hèt wok restaurant Fusion Plaza. Wie kent het niet? Zelf al dat lekkers maken, is heel andere koek. Marianne, Clarise, Monique, Jolanda, Wilfried, Tineke, Diny en Marian van De Klup Twente weten na een fantastische workshop in de keuken van Fusion Plaza wat daar allemaal bij komt kijken. ‘Het is een cadeautje hoor’.
Fusion Plaza is een van de populairste restaurants in Almelo en dat is voor eigenaar Bin Zhou reden om ieder jaar iets terug te doen voor de samenleving. Op de Slingerbeurs biedt hij tal van (vrijwilligers)organisaties gratis diensten aan. Soms mogen mensen voor niets komen dineren (zoals mantelzorgers in het verleden), maar dit jaar ontvangt het restaurant vrijwilligers voor een workshop Chinees eten koken.
Een groep vrijwillige koks die wekelijks kookt met en of voor deelnemers met een beperking bij De Klup Twente (Meester Siebelinkhuis) behoorden tot al die mazzelaars die in de grote keuken van het restaurant aan het werk werden gezet door chef-kok Yang, zijn assistent Guo en Mi Tang. Vier uur lang werden de mooiste groenten en mals vlees minutieus gesneden met enorme messen, garnalen met zorg gehalveerd, deeg gekneed en zoetzure kip bereid. Met uitzondering trouwens van de populaire saus. ‘Die hebben we alvast voor jullie gemaakt, want het duurt té lang om die nu te maken’.
Het trof de gastkoks hoeveel werk gaat zitten in het maken van ogenschijnlijk de meest eenvoudige gerechten. Maar ze vonden het een feestje om met elkaar te doen. ‘Dit is echt een cadeautje’, zei MariAnne terwijl ze vooral heel erg goed oplette hoe de Chinese koks met gigantische messen de groenten piepklein sneden. ‘Jeetje wat een dunne reepjes’, liet iemand zich ontvallen. ‘We zijn hier wel tot middernacht bezig’, voorspelde een ander.
Terwijl de gasten van Fusion Plaza hun stinkende best deden om de instructies goed op te volgen, werd luttele meters verderop door een heel ploeg koks het eten voor de betalende gasten in het restaurant bereid. De workshop zelf werd besloten met een vier gangen menu, dat door de deelnemers dus zelf was gemaakt: heerlijke dumplings, Chinese garnalen, chop choy en zoetzure kip. ‘Heerlijk’, was de conclusie