Onze vijf aandachtsgebiedenWat wij doen
De Klup Twente is ooit opgericht om vrijetijdsbesteding te bieden aan alle mensen met een beperking. Een halve eeuw na dato doet ze dat nog en meer dan 1.000 mensen maken daarvan gebruik. De Klup Twente heeft een eigen ontmoetingscentrum aan de Berlagelaan in Almelo (Meester Siebelinkhuis) met daarin een uniek game- en sportcentrum FUN-IE-FIT. Hier biedt De Klup Twente heel veel activiteiten aan voor al haar doelgroepen. Daarnaast zorgt De Klup Twente voor activiteiten in zwembaden, sporthallen, bowlingbanen, buurt- en wijkcentra in 8 gemeenten.
De naschoolse activiteiten van stichting de Klup Twente en zorgorganisatie ’s-Heeren Loo zijn speciaal voor kinderen en jongeren tot 18 jaar met een stoornis in het autistisch spectrum of een andere beperking. Zij kunnen in het Meester Siebelinkhuis meedoen aan activiteiten in een van de twee lokalen met weinig prikkels. De groepen worden geleid door professionele begeleiders, die hulp krijgen van stagiairs en vrijwilligers. Groepen bestaan uit maximaal 5 kinderen, zodat ieder kind optimaal aandacht krijgt.
Het Game- en Sportcentrum FUN-IE-FIT bestaat uit vier grote speelvelden met olympische afmetingen, een multifunctionele zaal (voor gamen maar ook bijeenkomsten), een gamewand met de nieuwste spelcomputers, een ontmoetingsruimte en een goed geoutilleerde keuken. De inzet van exergames in het gamecentrum maakt (meer) bewegen mogelijk voor echt alle mensen: van jong tot heel oud, van superfit tot heel erg broos, met en zonder beperking. Exergames zijn leuke, aantrekkelijke en heel verschillende games als tennis, bowlen, raften, boksen, skiën en nog oneindig veel meer. Ze kunnen net zo langzaam of snel gespeeld worden als de deelnemer kan en wil.
De Klup Twente biedt mensen die – om welke reden dan ook – té veel thuis zitten verschillende vormen van dagstructurering. Hierdoor worden mensen weer onderdeel van de maatschappij. Af en toe stromen mensen door naar vrijwilligerswerk of zelfs een studie of baan. Er zijn drie groepen: de Aanstroom, de Talenten en de Senioren.
De Aanstroom is dagstructurering voor 40-plussers die een fijne en vooral gezellige tijdsbesteding zoeken in een vertrouwde en veilige omgeving. Zoals mensen in een sociaal isolement, mensen met een beperking of met psychische klachten, mensen met een taalachterstand. Bij de AAnstroom kan iedereen zijn verhaal kwijt en nieuwe mensen leren kennen. Er zijn leuke activiteiten in een ongedwongen sfeer, waarbij deelnemers zelf kunnen aangeven wat ze graag willen doen.
De Talenten is dagstructurering voor iedereen van 20 tot ongeveer 40 jaar die om welke reden dan ook té veel (of alleen maar) thuis zit en die weer mee wil doen in de samenleving. Bij de Talenten is ontmoeting belangrijk en er worden veel en gevarieerde activiteiten aangeboden. Deelnemers hebben zelf een grote stem in het programma. Voor de mensen die willen, helpt de begeleiding hun talenten te ontdekken en in te zetten. Dat al tot heel positieve resultaten geleid: deelnemers kregen na verloop van tijd weer zin en plezier in vrijwilligerswerk, konden stages lopen, vonden weer een baan of begonnen aan een studie.
Voor 70-, 80- en 90-plussers die het leuk vinden om leeftijdgenoten te ontmoeten, is er De Senioren. Ontmoeting staat centraal, maar er wordt doorgaans ook geanimeerd gesproken over verschillende, interessante en actuele thema’s. Nu en dan komt er iemand iets vertellen over een speciaal interessant onderwerp. Deelnemers kunnen zelf ook suggesties doen voor invulling van het programma. Liefhebbers worden in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan (creatieve) bezigheden.
Mantelzorg Almelo ondersteunt alle (jonge) mantelzorgers die zorgen voor of zorgen hebben om een naaste uit de gemeente Almelo. Mantelzorg Almelo biedt mantelzorgers daarom: een luisterend oor, persoonlijke begeleiding, lotgenoten contact (ontmoetingsbijeenkomsten, cursussen en themabijeenkomsten), verlichting via inzet van een vrijwilliger/maatje. Verder biedt Mantelzorg Almelo voor alle hulpvragers en mantelzorgers een makkelijke en betaalbare vervoersdienst.
Onze chauffeursVervoersdienst
Veel van onze deelnemers kunnen niet zelfstandig naar de activiteiten reizen. Daarom heeft De Klup een groep trouwe vrijwillige chauffeurs en meerdere mooie bussen. Zo zorgen we ervoor dat niemand thuis hoeft te blijven zitten. Alle deelnemers die geen eigen vervoer hebben worden thuis opgehaald en weer netjes teruggebracht voor allerlei activiteiten in Almelo, Borne, Tubbergen, Wierden en Twenterand. De bussen zijn allemaal ingericht voor rolstoelvervoer en alle chauffeurs hebben een opleiding aangeboden gekregen van Hofman Veiligheidsopleidingen in Alme
Overdag rijden de bussen van De Klup Twente voor De Twentse ZorgCentra (DTZC) en voor Interact Contour (activiteitencentrum ’t Knooppunt). De inkomsten uit deze ritten worden gebruikt voor het onderhoud van de voertuigen en het laag houden van de vervoerskosten voor deelnemers van De Klup Twente.
Heeft u vragen over de vervoer en de mogelijkheden? Mail: vervoer@deklup.nl of bellen met Gerrit Tijink 0546 – 53 68 20 of 06 54 90 34 33
Wilt u chauffeur worden bij De Klup Twente? Neem dan contact op met Jolanda Overdorp van De Klup via Jolanda@deklup.nl of telefonisch 0546 53 68 20 of 06 14 46 52 88