‘Geheibel op camping het Klupje’ op de planken

De rollen zitten er al aardig in bij de elf acteurs van de ToneelKlup en dat moet ook wel want op 18 juni is de première al van ‘Geheibel op camping het Klupje’. Een grappig en verassend blijspel over mevrouw Tentjes, de strenge campingeigenares en haar sukkelige echtgenoot. Over twee verliefde hartsvriendinnen Pien en Ellen, waarvan er één nogal een drukke en aanwezige moeder heeft. Over een spontane Tom en een klungelige Tim. Dit levert natuurlijk allerlei grappige en romantische ontwikkelingen op, waarbij ook oma Badkuip en een pizzakoerierster een rol spelen. Bijzonder is het optreden van de line dancegroep van De Klup, dat als pauze act in het stuk is verwerkt.
Stichting De Klup Twente organiseert al meer dan 45 jaar een breed scala aan vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een beperking. Eén ervan is de ToneelKlup die inmiddels al meerdere toneeluitvoeringen op de planken gebracht in verschillende theaters in de omgeving. Dit jaar is Kulturhus de Bijenkorf in Borne aan de beurt.‘Geheibel op camping het Klupje’ is speciaal op maat voor de groep geschreven door auteur en columnist Michiel Geurtse. Hij kent alle acteurs en actrices en kon daardoor met elke beperking en het kunnen onthouden van de hoeveelheid tekst rekening houden. De rollen zijn de acteurs letterlijk op het lijf geschreven, want het kunnen meedoen op eigen niveau is erg belangrijk.
Regisseur Hans Geurtsen, die tijdens de repetities bijgestaan wordt door een team van zes toneelvrijwilligers, vertelt dat ze al dik een jaar elke woensdagavond repeteren in het Meester Siebelinkhuis en dat de acteurs steeds enthousiaster worden. ‘Opvallend is dat ze hierdoor soms nog beter leren dan amateurs en professionals. Hoewel iedereen hier natuurlijk een handvatje heeft, is de sfeer grandioos. En weet je wat het leuke is? Ze hebben allemaal een hoofdrol, want aan bijrolletjes doen we niet bij onze ToneelKlup. En ze hebben allemaal hun eigen inbreng en invulling. Ja, de schrijver van het stuk staat aan het eind nog een leuke verrassing te wachten. We hebben er nu al lol om.’
De acteurs Sanne, Laura, Anne, Robin, Bart, Miep, Michel, Maja, Manon, Annie en Monique stralen dat plezier en enthousiasme duidelijk uit. Op de vraag waarom ze toneelspelen nou zo leuk vinden tuimelen de antwoorden over elkaar heen. De één vertelt dat ‘het leerzaam is om een ander persoon te spelen’, een ander voegt toe dat ‘ook kunnen luisteren en emoties belangrijk zijn’, de volgende zegt dat ‘het inleven in een ander mooi is’ nummer vier oppert dat ‘uit het hoofd leren van veel tekst er ook bij hoort’ en de laatste roept ‘het is gewoon leuk om met z’n allen te proberen het publiek een leuke middag of avond te bezorgen!’

Première zaterdag 18 juni: 19.30 uur. Matinee zondag 19 juni: 14.00 uur. De kaartjes à 7,50 kunnen besteld worden via jolanda@deklup.nl of 06 – 14465288.
‘Geheibel op camping het Klupje’ in Kulturhus de Bijenkorf (Marktstraat 23 7622 CP Borne).

Door: Margreet Strijker

Foto: De acteurs van de ToneelKlup gaan er met z’n allen voor zorgen dat het publiek een leuke middag of avond heeft. (Monique ontbreekt op de foto)

De Klup bedankt

chainwise zwierink wgp roggekamp sportcarrousel